NOVÉ KNIHY VE VAŠÍ KNIHOVNĚ

12.09.2012 00:00

Nove knihy.doc (1 MB)

Pro dospělé:

Steel, Daniele. Dědictví krve. Praha: Ikar, 2012. 292 s.

Brigitte Nicholsonové je osmatřicet a miluje svou práci i svého partnera Teda. O to větší je její šok, když jí Ted oznámí, že odjíždí do Egypta na tříletou stáž a s ní už nepočítá. Znejistělá a výčitkami trpící Brigitte se upne na pomoc matce, která se zabývá jejich rodinnou genealogií. Společně učiní fantastický objev: mezi Brigittinými předky je i indiánka Wachiwi, siouxská dívka, která si vzala francouzského markýze. Jaká pravda se skrývá mezi útržky a střípky staletých záznamů? Pátrání zavede Brigitte do Severní Dakoty i do Paříže...

 

Potter, Alexandra. Já a pan Darcy. Praha: Kristián, 318 s.

Po sérii katastrofálních vztahů se Emily rozhodla odpočinout si od všech „dnešních“ mužů, věnovat se chvíli sama sobě a strávit nějaký čas četbou milovaného románu Pýcha a předsudek. Když ji kamarádka pozve na dovolenou do Mexika, přetékající margaritou a exotickými milenci, Emily dá přednost výletu do míst, kde žila Jane Austinová. V autobuse plném penzistů je jasné, že tady muže svých snů nepotká. Slibně nevypadá ani mizerně naladěný novinář, nedobrovolně vyslaný napsat článek, proč byl pan Darcy zvolen „NEJ“ mužem všech dob. Když Emily vstoupí do pokoje a ocitne se tváří v tvář samotnému panu Darcymu, všechny holčičí sny se náhle začnou plnit…

 

Lanczová, Lenka. Lucky Luk. Praha: Víkend, 413 s.

Román ve dvou dílech vypráví o osudech Lukáše Luckého, který se ocitl ve vazbě a očekával trest za spoluúčast na pašeráctví. Jeho další život po propuštění nejvíc ovlivní náhodná známost s prodavačkou Janou. Překotně uzavřené manželství se ovšem stane pouhou epizodou na cestě za velkou osudovou láskou...

 

McDevitt, Jack. Omega. Praha: Baronet, 2011. 552 s.

Jack McDevitt vyniká mezi současnými autory klasické SF svou schopností spojit mezigalaktická dobrodružství s novými nápady. V tomto příběhu zkušené pilotky mezigalaktických výprav se skupina odvážných lidí vydává na dalekou výpravu - zachránit neprozkoumané světy, jež jsou ohroženy všeničícím oblakem omega putujícím vesmírem.

 

Pawlowská, Halina. Až se mě dcera zeptá. Praha: Motto, 2012. 240 s.

Nikdy mne nenapadlo, že by má dcera stála o nějaké rady, notabene MOJE! Často mi zdůrazňovala, že ví všechno líp, protože je přece o pětadvacet let mladší! Teď je všechno jinak, ne proto, že bych zázračně omládla (což by se mi líbilo), ale protože má dcera si založila rodinu.

 

Veselá, Jiřina. Simona Monyová. Brno: Belami, 2012.

 

Deaver, Jeffery. Neklid. Ostrava: Domino, 2012. 380 s.

Z psychiatrické léčebny uprchne paranoidní schizofrenik, obžalovaný z řady brutálních zločinů. Nyní má jediný cíl. Najít Lis Atchesonovou - ženu, která ho kdysi usvědčila a nyní se obává jeho pomsty.

 

Carofiglio, Gianrico. Nevědomý svědek. Brno: Host, 2012. 253 s.

První kniha série Guido Guerrieri. Na dně studny je nalezeno tělo devítiletého chlapce. Z krutého a naprosto nevysvětlitelného zločinu je po krátkém vyšetřování obviněn senegalský plážový prodejce Abdu Thiam, u něhož se najde chlapcova fotografie. Vše vypadá jednoznačně. Advokát Guido Guerrieri prožívá špatné období. Poté co ho opustila manželka, neví, co dál se životem. Přestěhuje se do domu, kde nikoho nezná, a utápí se v depresích. A právě on se má stát obhájcem obviněného Senegalce... Díky vášnivé obhajobě mladíka nachází novou chuť do života.

 

Cornwellová, Patricie.  Posmrtný přístav. Praha: Knižní klub, 2012. 447 s.

Osmnáctá kniha série Kay Scarpettová. Poslední den na vojenské základně

v Doveru se pro doktorku Kay Scarpettovou nevyvíjí podle plánu. Místo aby se soustředila na účinkování v CNN, kde má vystoupit v televizním pořadu, ocitá se na palubě soukromého vrtulníku a ujímá se funkce ředitelky Cambridgeského forenzního centra…

 

Singer, Isaac Bashevis. Krátký pátek a jiné povídky. Praha: Argo, 2012. 212 s.

Jedna z nejlepších povídkových sbírek nositele Nobelovy ceny za literaturu z r. 1978 vychází poprvé česky ve svém celku. Povídky patří ke zlatému fondu světového písemnictví po 2. světové válce. Do souboru šestnácti povídek je též zařazen dojemný text "Jentl, chlapec z ješivy", který se stal předlohou k úspěšnému filmu "Jentl", natočenému Barbrou Streisandovou.

 

 

Roberts, Nora. Zahráváš si s ohněm. Frýdek-Místek: Alpress, 2012. 408 s.

Rowan pracuje v elitní požární jednotce. Působí sice jako křehká blondýnka, ale opak je pravdou. Od jedné akce, při níž zahynul její kolega, týrají Rowan ošklivé výčitky. To, co ji drží nad vodou, jsou práce a spolehlivý parťák Gulliver, který zažehl v jejím srdci požár

 

 

Price, Lissa. Banka těl. Ostrava, Fortuna Libri, 2012. 344 s.

Dívka stojí před strašlivou volbou. Rodiče jsou mrtví, bratr nemocný, za peníze se stane někým jiným. Komu může věřit? Nikomu...

Děj tohoto strhujícího románu pro teenagery se odehrává v budoucnosti....

 

 

Pro děti:

 

Devatero vílích pohádek. Praha: Egmont, 2012.

Poleť s námi v devíti příbězích do Hvězdné roklinky - na kouzelné místo, kde žijí víly. Dozvíš se, jak se ve Hvězdné roklince poprvé objevila víla Zvonilka. Přečteš si, jaká dobrodružství zažily víly, když tábořily, i co všechno se přihodilo při velkém jarním úklidu.

 

Šmoulové a vejce. Praha: Albatros, 2012. 56 s.

 

Braunová, Petra. Tramvaj plná strašidel. Praha: Albatros, 2012. 114 s.

Desetiletý David z Prahy řeší zapeklitou situaci. Za okny jeho pokoje se v noci vznášela tramvaj plná strašidel. Začaly prázdniny a David odjel do moravského Uničova. Nad bratranci a sestřenicemi vždycky ohrnoval nos a neustále se vytahoval. Tentokrát ho však dvanáctiletá Bětka, desetiletá Žofka a sedmiletý Cyrda nemůžou poznat. Přijel celý vystrašený, a brzy se přiznal proč. Děti historce o tramvaji nevěří, a rozhodnou se záhadu prozkoumat na vlastní oči přímo v hlavním městě.

 

Flanagan, John. Bratrstvo. Praha: Egmont. 2012. 406 s.

První kniha série Bratrstvo. Děj románu je zasazen do Skandie, drsné země námořníků a bojovníků, a jeho hlavním hrdinou je šestnáctiletý Hal Mikkelson, syn skandijského otce a araluenské matky. Ve Skandii existuje jediná cesta, jak se stát bojovníkem. Chlapci jsou vybíráni do skupin zvaných bratrstva a musejí podstoupit tříměsíční výcvik. Když se Hal Mikkelson stane nedobrovolným vůdcem bratrstva vyděděnců, musí se tohoto úkolu zhostit, jak nejlépe umí. Bratrstvo Volavek se silou ani počtem nevyrovná dalším dvěma skupinám, ale jeho členové mohou svou vynalézavostí a odvahou všechny překvapit.

 

Myracleová, Lauren. Deset-Neobyčejný deník obyčejné holky.

Brno: JOTA, 2012. 200 s.

Život je hned veselejší, když máte kamarádku, jako je Viki Perryová! Viki má deset. Kniha, jejíž děj předchází již vydaným titulům v bestselerové sérii s Viki Perryovou v hlavní roli, potěší čtenářky Jedenáctky i Dvanáctky, ale především naláká k četbě úplně novou generaci čtenářek od osmi let.

 

 

Brezina, Thomas. Hafani 001 – Supermozky v ohrožení. Praha: Mladá fronta, 2012. 128 s.

Sotva parta novopečených agentů úspěšně zvládla svůj první případ, má

pro ně velitel Popcorn další úkol: Mimozemšťané, kteří vysávají energii z lidských mozků, plánují zaútočit během celosvětové soutěže mimořádně nadaných žáků. Robbi se šéfovi Agentury pro potírání mimozemšťanů marně snaží vysvětlit, že jsou opravdu jenom docela obyčejní kluci, kterým to navíc — kromě Konráda — ve škole nijak zvlášť nejde. Jak by se tedy měli dostat na soutěž supermozků?

 

 

Naučná pro dospělé

Howell, Daniel. Naboso. 50 důvodů proč si sundat boty a být zdravý. Praha: Mladá fronta, 2012. 162 s.

Většina z nás si úlevně oddychne, když si sundá boty. Je to nádherný pocit. Doktor Daniel Howell nám ve své knize ukazuje, že nejde jen o příjemný pocit, ale že to prosívá i našemu zdraví a životu. Výzkum prokázal, že chůze nebo běh naboso pomáhá nejen našim nohám, ale celému tělu a duši. Boty jsou příčinou mnoha zdravotních problémů, bolestmi chodidel, zad a hlavy počínaje, přes poruchy spánku a soustředění, až časté chřipky, infekce nebo syndrom vyhoření.

 

Rževskaja, Jelena. Zápisky válečné tlumočnice o válce (jak jsem ji viděla, počínaje bitvou o Moskvu až po poslední dny v Hitlerově bunkru, a o Stalinově pokusu přepsat dějiny po svém). Praha: Paseka, 2012. 366 s.

 

Dvořáková, Vladimíra. Rozkládání (Rozkrádání) státu. Praha: Universum, 2012. 175 s.

Známá česká politoložka hledá odpověď na řadu otázek, které si veřejnost klade – co se v této zemi děje, proč se tomu tak děje a zda existuje nějaké východisko. Knížka je určena širšímu publiku a měla by přispět k posílení kritického myšlení a zvýšení zájmu o věci veřejné.

 

Odstrčil, Michal. Bitva cizinecké legie: Đien Bien Phú. M. Odstčil 2011. 255 s.

Tato kniha popisuje hrdinné francouzské obránce, především ale příslušníky Francouzské cizinecké legie, v nejhorší bitvě novodobých dějin kdesi uprostřed indočínské džungle: Dien Bien Phu.

 

Pejčoch, ivo. Fašismus v českých zemích. Praha: Academia, 2007. 507 s.

Fašistické a nacionálněsocialistické strany a hnutí v Čechách a na Moravě 1922-1945.

 

Heydrich, Lina. Můj život s Reinhardem. Praha: Toužimský & Moravec, 2012. 212 s.

 

Avey, Denis. Muž, který pronikl do Osvětimi. Praha: Knižní klub, 2012. 279 s.

 

 

Těšíme se na Vaši návštěvu.