Nabídka nových knih ve vaší knihovně

05.04.2012 22:03

ČECHOVA, Dora: Nechtěl jsem být Leninem

Povídkový soubor přináší Rusko, jak ho známe z velké literatury, čtivý střet klasiky a současné šedi, honosné minulosti a banální přítomnosti, tužeb a životní reality.

 

FUCHSOVÁ, Irena: Když se žena svléká

Povídky o ženách určené mužům i ženám.

 

GRUBER, Václav: Zastřelte toho chromého koně

Jindřich a Kamila. Oba jsou ve středním věku, kdy už si člověk umí život vychutnat. Mít radost z práce, z rodiny, z milování. On je silný a neporazitelný, a přece ví, že každé dveře

se jednou zavřou. Ona je pořád ještě hezká a přitažlivá, a přece ví, že vrásky, na které se dívá

v zrcadle, budou každé další ráno hlubší. Příběh o lásce a důvěře, radosti ze života a také smrti.

 

LINDNER, Apríl: Jane : moderní příběh Jany Eyrové

Novodobé zpracování klasického příběhu o Janě Eyrové je současným milostným příběhem

s dramatickou zápletkou.

 

PŘIBSKÝ, Vladimír: Milenec královny vdovy : vzestup a pád Záviše z Falkenštějna

Záviš z Falkenštejna byl nejen významnou osobností českých dějin 13. století, ale i člověk

z masa a kostí, který měl své přednosti i slabiny, a vedle svých státnických rozhodnutí se dopouštěl i omylů, z nichž ten poslední se mu stal osudným.

 

ROBERTS, Nora: Podivné hry

Kniha obsahuje dva romantické příběhy Gabrielův anděl a Závěť a úklady.

 

ŠIANDER, Hana Rebeka: Brigita

Brigita Benešová, šedesátiletá hrdinka, obětovala celý život rodině, výchově dcer a povolání zdravotní sestry, které si zvolila už ve svém dětství. S odchodem do důchodu se Brigita ocitá na prahu nové životní etapy. Penze, na kterou se těšila, se postupně stává utrpením. Brigita vezme život do vlastních rukou a navzdory rodině si najde zaměstnání na starém sídle rodiny Kleinových. Práce zahradnice jí přinese do života radost, štěstí, ale také lásku, v kterou už nedoufala.

 

BURKE, Carolyn: Nelituji : život Edith Piaf

Nejucelenější a nejdetailnejší biografie slavné šansoniérky, jejíž nesmrtelná písen Non, je ne regrette rien propůjčila název i této knize.

 

HERRE, Franz. Marie Terezie : velká žena na habsburském trůně

Životopis velké habsburské panovnice (1740 - 1780), konzervativní reformátorky a také mnohonásobné matky (porodila svému manželovi Františku Štěpánovi Lotrinskému 16 dětí).

 

SÉVILLIA, Jean: Statečná císařovna Zita Habsburská

Poslední rakouská císařovna a uherská královna Zita prožila takřka celé století historických zvratů. Zoufalé snahy jejího manžela císaře Karla I. o vyvázání jeho říše z první světové války vyústily ve zhroucení Rakousko-Uherska a exil celé dynastie v úplné bídě. Poté byl habsburský manželský pár vypovězen v r. 1921 na Madeiru, kde Karel o rok později zemřel. Zita ovdověla ve svých 30 letech a věnovala se výchově svých dětí a přípravě nejstaršího syna Otty k nástupnictví. Současně podporovali Habsburkové již od r. 1930 protinacistický odboj. Návrat Zity do Rakouska po 60 letech exilu v Americe byl triumfálním završením života ženy, jejíž osud vzbuzuje obdiv a úctu.

 

POSPÍŠILOVÁ, Zuzana: Výlet do Pekla

(Čtení pro prvňáčky)

Všechny děti touží zažít něco tajemného a dobrodružného. Paní učitelka jedné neposedné třídy je stejného názoru, a proto pro děti uspořádá výlet do obce Peklo. Dobrodužný příběh pro začínající čtenáře.

ŠRUT, Pavel: Lichožrouti se vracejí

Druhý příběh ze skrytého života lichožroutů (volně navazuje na "Lichožrouti"). Nové dobrodružství, plné tajemství a nebezpečí, vyjeví mnoho nového ze života domorodých afrických lichožroutů, odhalí četné nástrahy africké džungle a přivede na scénu další lichožroutí hrdiny i nového dobrodince lichožroutů, jímž tentokrát nebude vědec ani chudý muzikant, nýbrž výstřední anglický milionář. Ve Městě mezitím profesor René Kadeřábek, lichožroutologická kapacita, dále pracuje na vědeckém pojednání o životě lichožroutů.

 

 

PETIŠKA, Eduard: Alenčina čítanka

Půvabné ilustrace Heleny Zmatlíkové doprovázejí Alenčiny veselé příběhy, úsměvné pohádky o zvířátkách a věcech, které Alenku obklopují. Čtivá vyprávění jsou doplněna krátkými říkadly a vtipnými, lehce zapamatovatelnými básničkami.

 

PETIŠKA, Eduard: Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek

Malý Martínek žije s maminkou a tatínkem v domečku se zahrádkou. S kamarády Helenkou a Vítkem, s dědečkem, který k nim přijede na návštěvu, s pejskem Hafíkem a kočičkou Bělinkou poznává svět kolem sebe. Děje se tu tolik zajímavých věcí! Kluci se rozhodnou upéct dort, Martínek s tatínkem sází jablůňku, vypořádá se se strachem z kamenného psa a nechá si statečně spravit děravý zoubek. A to není zdaleka všechno - kromě Martínkových dobrodružství čekají na děti i dvě klubíčka pohádek.

 

PETIŠKA, Eduard, MILER: Zdeněk. O nejbohatším vrabci na světě

Obrázková knížka pro nejmenší čtenáře vypráví poučný příběh o nenasytném, lakomém vrabci Rozcuchánkovi, kterému se jeho chamtivost málem nevyplatila. Naštěstí si včas vzpomněl na své kamarády.