Pozvání na setkání s Marií Terezií

28.09.2022 17:54

V rámci Týdne knihoven, při příležitosti letošního výročí 305 let od narození Marie Terezie (13. 5. 1717) a blížících se 280 let od její korunovace na českou královnu (12. 5. 1743), připravila knihovna ve spolupráci s oblíbenou spisovatelkou a lektorkou Bc. Danou Šimkovou přednášku Setkání s Marií Terezií, jedinou vládnoucí ženou na českém trůně, která se bude konat v sobotu 8. října v 17. hodin v prostorách knihovny. 

Jak uvádí sama Dana Šimková, která si pro tuto příležitost připravila barokní kostým s ručně vyrobenými botami a kloboukem: „Chystá se k vám na návštěvu sama panovnice, aby zábavně a poutavě seznámila poddané se svým životem. Být císařovnou, porodit 16 dětí, neustále cestovat po Evropě, vymýšlet reformy, stavět vojsko pro válku a sehnat drahé polovičky pro své mnohačetné potomstvo není nic jednoduchého. Čekají na vás slavné osobnosti z historie - Fridrich II. Veliký, Ludvík XV. a XVI., Madame Pompadour, Václav Antonín Kounic, Josef II. i Wolfgang Amadeus Mozart.“ 

Součástí přednášky spojené s filmovými ukázkami bude výstavka tematických publikací pro všechny věkové kategorie k historii českých zemí z fondu Obecní knihovny Rozdrojovice. 

Součástí přednášky bude literárně výtvarná soutěž pro děti na téma císařovna Marie Terezie a život na zámku. Práce budou vystaveny v knihovně a ty nejlepší obdrží malou odměnu. Vstupné zdarma.

Akce se bude konat s finanční podporou SKIP ČR Velká Morava.