Nové knihy v obecní knihovně - květen

06.05.2015 12:27

NOVÉ KNIHY KVETEN 2015.doc

Vážení čtenáři,

rádi bychom Vás informovali o novinkách v obecní knihovně.

Uvítáme také Vaše knižní tipy  na obohacení knižního fondu.

Přejeme Vám krásné květnové dny a těšíme se na vaši návštěvu.

NOVÉ KNIHY V OBECNÍ KNIHOVNĚ

květen 2015

 

Beletrie pro dospělé

Lindhoutová, Amanda, Corbettová, Sára. Dům v nebi. Brno: Jota, 2015.

Neutuchající zvědavost zavede Amandu na nejkrásnější a nejodlehlejší místa planety a touha stát se novinářkou na volné noze do nebezpečných zemí, jako je Afghánistán či Irák, a nakonec také do Somálska. Lindhoutová ví, že Somálsko je nejnebezpečnější země světa, přesto přemluví svého bývalého přítele, nezávislého australského fotožurnalistu Nigela Brennana, aby se tam s ní vydal. Do té doby spolu bez sebemenších problémů procestovali tolik neznámých míst, že možnost skutečného ohrožení je pro ně abstraktním pojmem. Druhý den pobytu v Somálsku jsou však uneseni ozbrojenými extremisty, kteří za ně požadují výkupné ve výši tří milionů amerických dolarů…

 

 

Cook, Robin. Vražedná aplikace. Praha: Knižní klub, 2015. 284 s.

Mobilní aplikace, která umožní chytrým telefonům diagnostikovat a léčit pacienty, dostala jméno iDoc. Radiolog George Wilson, který stál kdysi nevědomky u jejího zrodu, se jednoho rána probudí a zjistí, že jeho snoubenka - ležící vedle něj v posteli - je mrtvá. George vypátrá, že se účastnila testování iDocu, a když zanedlouho zemře několik pacientů, které na radiologii snímkoval a jenž se onoho testu účastnili také, zmocní se ho podezření. Je možné, že i s iDocem nějak manipulují hackeři?

 

Hosseini, Khaled. Lovec draků.Voznice. LEDA, 2009. 381 s.

Strhující drama ze současného Afghánistánu. Autor, kalifornský lékař, inspirován vlastními vzpomínkami, vypráví příběh osudových zvratů, jimiž jeho hrdina Amír prochází od dětství na cestě k dospělému zmoudření nejprve za mírových posledních let afghánské monarchie a poté za sovětské válečné okupace, na útěku z vlasti a při hledání nového života v emigraci.

 

Faber, Michel. Kvítek karmínový a bílý. Praha: Argo, 2014. 917 s.

Osou románu je vztah osmnáctileté prostitutky Sugar a dědice voňavkářského impéria Williama Rackhama. Oba chtějí uniknout: ona svému hnusnému prostředí, on své lehce šílené manželce. Sugar nechce být jen vydržovanou milenkou, chce, aby ji nepokládal za pouhý flirt, ale za přítelkyni. A pak se jí naskytne šance přece jen proniknout do Williamovy domácnosti…

Mlynářová, Marcela. Dokud držím pohromadě. Praha: Brána, 2015. 189 s.

Další kniha oblíbené autorky, v níž opět vypráví o svých příhodách, o životních vrcholech, pádech a zvratech, o všem, co přináší běžný život lidem, kteří k němu přistupují s humorem, nebojácně, s kuráží a kteří si na situacích, jež prožívají, dokážou vždy najít něco dobrého a nikdy se nevzdávají.

 

Galbraith, Robert. Hedvábník. Praha: Plus, 2015. 508 s.

Druhá kniha série Cormoran Strike. Když se spisovatel Owen Quine ztratí, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Domnívá se, že se manžel sám uchýlil na pár dní do ústraní, a chce, aby ho detektiv našel a přivedl zpátky domů. Jakmile Strike zahájí vyšetřování, je stále jasnější, že za Quinovým zmizením je více, než si jeho žena připouští. Spisovatel právě dokončil rukopis nové knihy, ve které vykreslil velmi jedovaté karikatury téměř všech svých známých. Pokud by byl román vydán, rozvracel by životy - je tedy mnoho lidí, kteří by si mohli přát Quina umlčet.

 

Řeháčková, Věra. Na lásku není nikdy pozdě. Třebíč: Akcent, 2014. 207 s.

Marie Mertová pochází z malé vesnice. Zamiluje se do syna z nesvářené rodiny. Její láska musí být oplakána. Rodiče ji nenápadně seznamují s partnerem, kterého by po jejím boku rádi viděli. Marie se provdá, porodí dvě děti. Život jí však nepřál, aby spolu s manželem vychovávali děti. Na veškeré starosti a problémy zůstává sama. Neztrácí víru v lepší život.

 

Picoultová, Jodi. Vypravěčka. Praha: Knižní klub, 2014. 510 s.

Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem - se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže - byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi?

 

 

 

 

Nesbo, Jo. Policie. Zlín: Kniha Zlín, 2015. 610 s.

Jo Nesbo opět rozvíjí příběh o lidské zlobě, do kterého vtáhne nejen oběti a policii, ale bravurním způsobem i své čtenáře. V nemocnici v Oslu leží zraněný člověk v kómatu. Policie ho přísně střeží a nikdo se nesmí dozvědět jeho jméno. V téže době najdou zabitého policistu na místě, kde byla v minulosti spáchána vražda, kterou neúspěšně vyšetřoval. Když k němu přibudou další dva zavražděni kolegové, je jasné, že nejde o náhodu. Všechny zabili mimořádně brutálním způsobem a spojují je jejich nevyřešené případy z minulosti. Kdo trestá policii za zpackané vyšetřování? Neexistují žádné stopy a ani nejlepší policejní inspektor Harry Hole není k dispozici.

 

Cartland, Barbara. Závod lásky. Praha: Baronet, 2015. 155 s.

Dorina, dcera bohatého průmyslníka, žije většinu svého života v cizině, aby se naučila jazyky a mohla jednoho dne převzít rodinnou firmu. Při svém pobytu ve Francii se dozví, že její otec nečekaně zemřel a že je její povinností ho zastoupit. Dorina se však necítí být připravená - ví toho tak málo o otcově posledním nápadu - samohybném kočáru, který nebudou muset táhnout koně. Rozhodne se tedy držet jeho smrt v tajnosti, a aby získala potřebné zkušenosti, nechá se najmout jako tajemnice největšího rivala svého otce, hraběte z Kenningtonu.

 

 

 

Beletrie pro děti

Lindgrenová, Astrid. Skřítek Nils. Praha, Albatros, 2015.124 s.

Osm příběhů o dětech, které se přátelí se skřítky i s princeznou, navštěvují podivuhodná místa, bojují s loupežníky a pomáhají vílám, mají nevídané hračky a nebojí se jít vstříc dobrodružství. Prožijte nezapomenutelné okamžiky s nimi! Pro čtenáře od 7 let.

 

Drijverová, Martina. Ztracený trpaslík aneb procházka českými a moravskými jeskyněmi. Brno: Edika, 2014. 111s.

Lidé se k trpaslíkům chovají skutečně nepěkně. Slídí po jejich pokladech, staví si zkamenělé skřítky do zahrad. Co by mohlo obměkčit tvrdá lidská srdce? Trpaslík Ulf se vydává hledat odpověď. Musí projít mnoha jeskyněmi v Čechách a na Moravě.

 

Čukovskij, Korněj. Doktor Bolíto. Praha: Knižní klub, 2014. 100 s.

Doktor Bolíto nikdy neodmítne pomoc žádnému zvířátku, dokonce se naučil rozumět i zvířecí řeči. Má proto spoustu věrných kamarádů – krokodýla Nila, opičku Čiki, prasátko Chruchro i pejska Ňafku. Když se mu donese, že jeho pomoc potřebují nemocné opice v Africe, bez váhání se za nimi vydá. Cesta není bez nebezpečí, musí čelit krvežíznivým pirátům, ale s pomocí věrných zvířecích kamarádů všechno dobře dopadne!

 

 

Žáček, Jiří, Born, Adolf. Chytré nápady pro malé rozumbrady. Praha: Slovart, 2014. 285 s.

Kromě fantastických pohádek, kde se to hemží nadpřirozenými bytostmi a čaruje se ostošest, existují i pohádky, ve kterých se nevyskytují pohádkové obludy, kde nevítězí mocné kouzlo či hrubá síla, ale navrch má rozum, moudrost a vtip. Hrdiny chytrých pohádek bývají lidé zdánlivě obyčejní, kteří se v životních zkouškách téměř vždy osvědčí jako lidé naopak neobyčejní, moudří a stateční. Posilují naše sebevědomí a připomínají nám, že k vítězství nad lží a nelidskostí nepotřebujeme čaromocný meč ani pohádkového dědečka, stačí mít kuráž, bystrý rozum a dobré srdce. Není to sympatický vzkaz dávných pohádkářů dnešním rozumbradům a rozumbradkám? Kniha chytrých pohádek plných humorných situací a vtipných nápadů je třetí ze série velkých pohádkových sbírek v převyprávění Jiřího Žáčka a s ilustracemi Adolfa Borna.

 

 

Naučná pro dospělé

Zuna, Pavel. Slavné dny. 50+2 příběhy, které psaly historii. Zlín, Kniha Zlín, 2014. 321 s.

Kniha „Slavné dny – 50 + 2 příběhy, které psaly historii“ přibližuje poutavou formou řadu významných a zajímavých událostí moderních dějin. Ty jsou plné neuvěřitelných příběhů. Jen se musejí umět vyprávět. Stručně, jasně, a přitom poutavě. Novinář a moderátor Pavel Zuna je velmi zdatný vypravěč. Do této knihy vybral 52 událostí, které změnily tvář tohoto světa. Jak vzniklo Československo. Proč byla svržena atomová bomba. Jak došlo k výbuchu Černobylu. Kde byl poslední koncert Beatles. Proč skončila éra vzducholodí. Kniha je inspirována seriálem Slavné dny, který Pavel Zuna v autorském týmu s Andreou Maloveczkou a Martinem Krušinou připravuje pro Seznam.cz a internetovou televizi Stream.cz. Každou z epizod (ke konci roku 2014 je jich více než 170) zhlédly statisíce diváků a podle ohlasů je používají i učitelé ve školách při hodinách dějepisu. Knižní podoba je značně rozšířená a doplněná množstvím fotografií, map a nákresů.

 

Schulick, Paul. Zázvor. Indický lék a zázrak. Praha: Pragma, 2014. 118 s.

Zázvor není jen obyčejné koření, ale také všestranný a zázračný lék. V knize se dozvíte zajímavosti o historii pěstování a především všechny možné způsoby využití.

 

Cílek, Václav. Něco se muselo stát. Nová kniha proměn.Praha: Novela bohemika, 2014. 489 s.

Václav Cílek jako editor a spoluautor navazuje na úspěšnou knihu Tři svíce za budoucnost. Ke spolupráci přizval znovu respektované české sociology, filosofy, publicisty, psychology, historiky, přírodovědce, i další autory, kteří se zabývají vyhlídkami na život v dočasném chaosu, mj. Miroslava Bártu, Václava Bělohradského, Petra Druláka, Vladimíru Dvořákovou, Cyrila Höschla, Petra Hrušku, Jana Kellera, Jeronýma Klimeše, Stanislava Komárka, Václava Moravce, Jiřího Přibáně, Jana Sokola, Ondřeje Šteffla, výtvarníky Veroniku Bromovou, Františka Skálu či Jiřího Slívu.

 

Tučka, Otakar, Flodrová, Milena, Šrámková, Marta. Hrad Veveří. Brno: Šimon Ryšavý, 2014. 83 s.

Nová publikace, která se zaměřuje výhradně na hrad Veveří a blízké okolí. Předmluvu ke knize napsala známá brněnská historička Milena Flodrová, která o hradu Veveří napsala v minulosti již celou řádku

 

 

Zídek, Petr. Hana Benešová. neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885-1974). Praha: Knižní klub, 2014. 287 s.

První knižní životopis Hany Benešové popisuje příběh ženy, která je dodnes považována za nedostižný vzor "první dámy". Autor zpracoval velké množství doposud neznámých nebo nevyužitých dokumentů z dvou desítek archivů a mluvil s lidmi, kteří měli k Haně Benešové blízko. Výsledkem je velmi čtivý portrét manželky druhého československého prezidenta, který přináší zcela nová fakta a souvislosti a také vyvrací doposud tradované omyly. Předností knihy je velké množství fotografií z veřejných i soukromých zdrojů, z nichž velká část nebyla nikdy publikována.

 

TĚŠÍME SE NA VAŠI NÁVŠTĚVU.

https://rozdrojovice.knihovna.cz/