Jižní Morava čte vyhlásila již 7. ročník - výzva pro děti od 4 do 15 let

30.09.2022 21:31

Téma letošního ročníku je "CO VYPRÁVÍ VODA".

Součástí projektu je soutěž, které se mohou zúčastnit děti od 4 do 15 let. Zapojit se mohou jednotlivci nebo kolektivy.

Voda, jako jeden z přírodních elementů, tvoří společně se vzduchem základní podmínky pro život na Zemi. O světě pod vodou víme mnoho, ale je vše opravdu tak, jak se na první pohled zdá? Neskrývají se v hlubinách oceánů a moří například různá království, která jsou lidem zapovězena? Téma „Co vypráví voda“ dává soutěžícím prostor pro kreativní vyjádření fantazijního a snového světa, života lidem blízkého, ale zároveň vzdáleného, uchopitelného i neuchopitelného. Téma nabízí dostatek prostoru pro literární ztvárnění fantazijních příběhů, ale také pro výtvarné zpracování vodních světů a říší.

Své vědomosti, schopnosti, postřehy a nadání mohou děti zcela libovolně, promítnout v následujících formách, žánrech a druzích tvorby.

Výtvarná (např. kresba, malba, koláž, trojrozměrná díla, fotografie, komiks)

Literární (např. vlastní úvaha, báseň, pohádka, povídka, próza, legenda, pověst, fejeton, esej, novela, fantasy)

Audiovizuální (např. vytvoření záznamu divadelního představení, šotu, krátkého filmu)

Soutěžit se bude v sedmi kategoriích podle věku účastníků a formy soutěžní práce.

  • 1. kategorie literární (2. – 3. tř.) / jednotlivci
  • 2. kategorie literární (4. – 5. tř.) / jednotlivci
  • 3. kategorie literární (6. – 9. tř.) včetně nižších ročníků víceletých gymnázií / jednotlivci
  • 4. kategorie poezie pro účastníky ve věku 7 – 15 let
  • 5. kategorie volné tvorby (MŠ a 1. a 2. tř.) / (jednotlivci i skupiny)
  • 6. kategorie volné tvorby (3. – 5. tř.) / (jednotlivci i skupiny)
  • 7. kategorie volné tvorby (6. – 9. tř.) včetně nižších ročníků víceletých gymnázií / (jednotlivci i skupiny)

Soutěžící odevzdávají své práce do 31. 10. 2022 v Obecní knihovně Rozdrojovice, případně je mohou nechat na obecním úřadě, případně poslat sken v elektronické podobě na e-mail knihovnarozdrojovice@volny.cz..

Všichni účastníci se mohou těšit na drobná ocenění. Vítězové  jednotlivých kategorií budou pozváni na slavnostního setkání autorů nejlepších prací, které se bude konat pro mladší děti v Divadle Polárka 10.12. a pro starší děti ve Hvězdárně a planetáriu Brno dne 17.12. 2022.

JAK TÉMA UCHOPIT? 

Tématem knihoven je v roce 2021 a 2022 udržitelnost. Voda, jeden z přírodních elementů, tvoří společně se vzduchem základní podmínky pro život na Zemi. O světě pod vodou víme mnoho, ale je vše opravdu tak, jak se na první pohled zdá? Neskrývají se v hlubinách oceánů a moří například různá království, která jsou lidem zapovězena? Téma „Co vypráví voda“ dává soutěžícím prostor pro kreativní vyjádření fantazijního a snového světa, života lidem blízkého, ale zároveň vzdáleného, uchopitelného i neuchopitelného. Téma nabízí dostatek prostoru pro literární ztvárnění fantazijních příběhů, ale také pro výtvarné zpracování vodních světů a říší. 

VODNÍCI - RUSALKY - KOUZELNÉ VODNÍ BYTOSTI A TVOROVÉ - PODMOŘSKÁ KRÁLOVSTVÍ VODNÍ KAPKY - DÉŠŤ - RAMPOUCHY - SNĚHOVÉ VLOČKY ŽIVÁ A MRTVÁ VODA PRAMENY - STUDÁNKY - POTOKY - ŘÍČKY A ŘEKY - RYBNÍKY - PŘEHRADY - MOŘE - OCEÁNY

prihlaska.doc (53760)